Theatercollectief Het Reservaat Wie zijn wij

Wat is Het Reservaat

Het Reservaat stelt zich voor

Het Reservaat is een beschermde broedplaats voor jonge uitvoerende podium liefhebbers. In een tijd waarin veel culturele lessen verdwijnen voor de jeugd, heeft Het Reservaat de missie om ze te beschermen. Zoals met iedere bedreigde soort is het belangrijk om ze te koesteren en ruimte te geven om te kunnen bestaan. Toneel, Zang, Dans en Musical zijn de eerste lessen die je hier kunt vinden. Wij zullen ons best doen om Het Reservaat voller te krijgen met nog meer cultureel aanbod.

Het kind en Het Reservaat

De basisschoolperiode is een tijd waarin kinderen open staan voor verwondering. Hier ontwikkelen ze omgaan met gevoelens en hun fysiek.  Muziek, beweging en rollenspel dragen bij aan deze ontwikkeling. Waar ben ik? Wie ben ik? Hoe verhoud ik mij tot een ander? Maar ook creativiteit, plezier en samenspelen zijn een belangrijk element voor het kind en voor ons in het Reservaat. 

De jongere en Het Reservaat 

Tijdens de middelbare schoolperiode zijn kinderen bezig zijn met onzekerheden, kwaliteiten ontdekken en soms ook prestatiedruk. Maar ook hun uiterlijk, hun emoties en vriendschappen zijn een belangrijk onderwerp in het leven van de puber. Tijdens het werken aan toneel, zang en dans heb je de mogelijkheid je te uiten, te schitteren, te verbinden, met jezelf en je omgeving. Hoe fijn is het om een uitlaatklep te hebben? En dan het applaus: de kick van het resultaat en de beloning van het harde werken dragen bij aan het leren kennen en herkennen van fysieke en emotionele grenzen. 

En soms wordt er zelfs een zaadje geplant voor een toekomst in de culturele sector.

Wij en Het Reservaat.

Danielle, Charlotte en Esther hebben elkaar leren kennen tijdens het maken van de grote musicalproductie Aladdin (van het Isendoorn College). Ze bleken al snel een gouden team.

Na twee jaar intensief samenwerken hadden ze alle drie het gevoel om dit succes van samenwerken te moeten uitbreiden. Met humor, enthousiasme en veel passie zijn deze creatieve dames gaan broeden op een eigen theatercollectief. De krachten zijn gebundeld, Het Reservaat is geboren.

Esther Cornelissen Het Reservaat

Esther Cornelissen | Theater

Toen Esther heel wat jaren geleden de musical Hair zag wist ze diep van binnen, ‘ja dit wil ik ook’. Na wat Shakespeariaanse omzwervingen tijdens haar middelbare schooltijd belandde ze op de ArtEZ Theaterschool. Toneelspelen is voor haar een uitlaatklep, regisseren en producties maken de leukste creatieve bezigheid die je maar kan bedenken. 

Esther heeft lesgegeven aan kinderen, volwassenen en werkt momenteel als theaterdocent op het Isendoorn College. Tijdens haar lessen mag iedereen zijn wie die wilt zijn, is plezier erg belangrijk en daagt ze je uit om het allermooiste uit jezelf te halen. 

Esther heeft al meer dan 20 jaar leservaring en toch vindt ze elke les (en leerling)  weer een feest! 

Ze houdt van improviseren, maar ook teksttheater en fysiek spel is iets waar Esther goed mee uit de voeten kan. “Het leukste aan dramales geven is toch wel de interactie tussen jou en de leerlingen, het zien groeien van een kind en het werken aan iets moois en creatiefs met zijn allen”, aldus Esther. 

Grote producties op haar naam zijn Hairspray, West Side Story, Book of Mormon, Matilda, Charlie en de Chocoladefabriek, Peter Pan en Aladdin in theater Hanzehof.

Danielle Struis | Dans

Danielle is als kind met jazzballet begonnen. Ze ontdekte dat bezig zijn met muziek en dans een manier is om je zorgen te vergeten en je gevoel te laten spreken. Daarom vond ze het heel belangrijk om kinderen en volwassenen datzelfde ook te laten ervaren. Het is meer dan alleen maar pasjes op de muziek. Het is jezelf kunnen zijn in het moment.

Vanaf haar 18e is ze begonnen met lesgeven. In de jaren daarna heeft ze zich geschoold en ontwikkeld tot dansmaker en theatermaker. Ze volgde de opleiding tot leidster jazzdance en deed de Amsterdamse Theater Academie. Na een creatieve carrière in Amsterdam is ze in 2009 naar Brummen verhuisd. Naast ondernemer zijn in het dorp, is ze bij Sparta Brummen de jazz dance lessen gaan geven aan jeugd en volwassenen. In ‘20/’21 maakte ze de choreografie voor de musical Aladdin van het Isendoorn College in Warnsveld. Dat was de opstap naar de huidige samenwerking in de vorm het theatercollectief.

In de lessen die Danielle geeft staan plezier en passie voorop. Vanuit plezier sta je open voor inspiratie en vanuit passie haal je de motivatie om er aan te werken. Van daaruit wordt gewerkt aan danselementen als coördinatie, lenigheid, kracht, conditie, plaatsing en presentatie. Ze voelt de kinderen goed aan en kan uitstekend inspelen op hun behoeften en wensen. 

Danielle Struis Het Reservaat
Charlotte Hoek Het Reservaat

Charlotte Hoek | Theater & Zang

Charlotte was als klein meisje al bezig met musicals, theater en zingen. Vanaf haar 10e is ze dan ook op musicalles gegaan bij het Jansstheater in Lochem. Na de middelbare school besloot ze de stap te zetten om zelf theaterlessen te gaan geven en is ze afgestudeerd als Docent Theater aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. Na haar afstuderen is ze op het Isendoorn College in Warnsveld aan het werk gegaan als Docent Drama, waar de samenwerking tussen Esther en Danielle begon. Op dit moment is ze, naast docent bij Het Reservaat, ook werkzaam als Docent Drama aan de ISK in Deventer.

Charlotte vindt het belangrijk in de lessen dat het de leerlingen een spiegel voorhoudt: wie ben ik, wie ben jij en wie zijn wij in verhouding tot elkaar? Ze moeten naar elkaar luisteren en met elkaar samen te werken. Ze leren hun eigen instrument in te zetten om zo met elkaar de dialoog aan te gaan. Zo leren ze niet alleen zichzelf kennen, maar ook de ander.